sábado, 1 de dezembro de 2018

T110

Inglês
ANALYSIS AND HUMAN HEALTH RISK FROM SELECTED HEAVY METALS IN WATER, SEDIMENTS AND FRESHWATER FISH (LABEO ROHITA, CYPRINUS CARPIO, GLYPTOTHORAX PUNJABENSIS) COLLECTED FROM THREE RIVERS IN DISTRICT CHARSADDA, KHYBER-PAKHTUNKHWA, PAKISTAN by Muhammad IDREES, Fazal Akbar JAN, Asmat ARA, Zakia Minhaj BEGUM, Mazhar MAHMOOD & Hussain GULAB, Department of Chemistry, Bacha Khan University Chrasadda, Khyber-Pakhtunkhwa, Pakistan

Water, sediments and freshwater fishes (Labeo rohita, Cyprinus carpio, Glyptothorax punjabensis) were collected from three rivers namely Jindi, Khyali (Swat) and Kabul river in District Charsadda Khyber Pakthtunhwa Pakistan. The samples were analyzed for the concentrations of seven heavy metals i.e. cobalt, chromium, copper, manganese, nickel, antimony and zinc. The metal concentration data in fishes was used to evaluate health risks for the people of Charsadda. Health risks associated with the intake of these metals were evaluated in terms of dietary intake, target hazard quotients (THQs), hazard index (HI) and target cancer risk(TR). The other metals concentrations in water samples were higher than the WHO permissible limits except copper and Zn. The THQ values for all the metals were calculated to be below 1 except for Cu and Sb. This suggested that there is no significant health hazards if a single metal from one species of fish is ingested. The target cancer risk for Ni in case three fish species was calculated to be higher than the accepted risk level. To both carcinogenic and non- carcinogenic consequences the inhabitants of the area may be exposed if they consume contaminated fishes. Also there is dire need of monitoring the metal level in the fishes in this area.

Figure 1. Location map of rivers and sample collection points in District Charsadda.

References:
Muhammad IDREES*, Fazal Akbar JAN, Asmat ARA, Zakia Minhaj BEGUM, Mazhar MAHMOOD & Hussain GULAB. Department of Chemistry, Bacha Khan University Chrasadda, Khyber-Pakhtunkhwa, 24420 Pakistan Phone# 091-6002934, Corresponding Author: idrees_chemist@yahoo.com in: Carpathian Journal of Earth and Environmental Sciences, July 2017, Vol. 12, No. 2, p. 641 - 64

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Português
ANÁLISE DOS RISCOS À SAÚDE HUMANA DE METAIS PESADOS CONTIDOS EM ÁGUA, SEDIMENTOS E PEIXES DE ÁGUA DOCE (LABEO ROHITA, CYPRINUS CARPIO, PUNJABENSIS DE GLYPOTHORAX) COLETADOS DE TRÊS RÍOS NO DISTRITO DE CHARSADDA, KHYBER-PAKHTUNKHWA, PAQUISTÃO por Muhammad IDREES, Fazal Akbar JAN, Asmat ARA, Zakia Minhaj BEGUM, Mazhar MAHMOOD e Hussain GULAB, Departamento de Química, Universidade de Bacha Khan, Chrasadda, Khyber-Pakhtunkhwa, Paquistão

Amostras de água, sedimentos e peixes (Labeo rohita, Cyprinus carpio, Glyptothorax punjabensis) foram coletadas de três rios de água doce, a saber: Jindi, Khyali (Swat) e Kabul, localizados no distrito de Charsadda Khyber Pakthtunhwa, Paquistão. As amostras foram analisadas a fim de determinar as concentrações de sete metais pesados, quais sejam: cobalto, cromo, cobre, manganês, níquel, antimônio e zinco. Os dados das concentrações de metais nos peixes foram utilizados para avaliar os riscos à saúde dos habitantes de Charsadda. Os riscos à saúde associados à ingestão desses metais foram avaliados em termos de ingestão dietética, quocientes de risco (THQ), índice de perigo (HI) e risco de câncer (TR). As demais concentrações de metais nas amostras de água foram superiores aos limites admissíveis pela OMS, exceto cobre e zinco. Os valores de THQ calculados para todos os metais foram inferior a 1, exceto Cu e Sb. Isto sugeriu que não há riscos significativos à saúde se um único metal em uma espécie de peixe for ingerido. O risco de câncer para Ni, no caso de três espécies de peixes, também foi calculado, mostrando-se superior ao nível de risco aceito. Avaliou-se, em ambos os casos, implicações aos habitantes expostos da área estudada em relação às consequências cancerígenas e não cancerígenas ao consumirem peixes contaminados. Os resultados demonstraram que existe uma necessidade extrema de monitorar, na área em questão, os níveis de metais nos peixes. 

Referências:
Muhammad IDREES*, Fazal Akbar JAN, Asmat ARA, Zakia Minhaj BEGUM, Mazhar MAHMOOD & Hussain GULAB. Department of Chemistry, Bacha Khan University Chrasadda, Khyber-Pakhtunkhwa, 24420 Pakistan Phone# 091-6002934, Corresponding Author: idrees_chemist@yahoo.com in: Carpathian Journal of Earth and Environmental Sciences, July 2017, Vol. 12, No. 2, p. 641 - 64

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Espanhol
ANÁLISIS DE LOS RIESGOS A LA SALUD HUMANA DE METALES PESADOS CONTENIDOS EN EL AGUA, SEDIMENTOS Y PECES DE AGUA DULCE (LABEO ROHITA, CYPRINUS CARPIO, PUNJABENSIS DE GLYPOTHORAX) RECOGIDOS DE TRES RÍOS EN EL DISTRITO DE CHARSADDA, KHYBER-PAKHTUNKHWA, PAKHISTÁN PAKHISTÁN por Muhammad IDREES, Fazal Akbar JAN, Asmat ARA, Zakia Minhaj BEGUM, Mazhar MAHMOOD e Hussain GULAB, Departamento de Química, Universidad de Bacha Khan, Chrasadda, Khyber-Pakhtunkhwa, Pakistán

Las muestras de agua, sedimentos y peces (Labeo rohita, Cyprinus carpio, Glyptothorax punjabensis) fueron recogidas de tres ríos de agua dulce, siendo ellos: Jindi, Khyali (Swat) y Kabul, ubicados en el distrito de Charsadda Khyber Pakthtunhwa, Pakistán. Las muestras fueron analizadas para determinar las concentraciones de siete metales pesados, como: cobalto, cromo, cobre, manganeso, níquel, antimonio y cinc. Los datos de las concentraciones de metales en los peces se utilizaron para evaluar los riesgos para la salud de los habitantes de Charsadda. Los riesgos para la salud asociados a la ingestión de estos metales se evaluaron en términos de ingestión dietética, coeficientes de riesgo (THQ), índice de peligro (HI) y riesgo de cáncer (TR). Las demás concentraciones de metales en las muestras de agua fueron superiores a los límites admisibles por la OMS, excepto el cobre y el zinc. Los valores de THQ calculados para todos los metales fueron inferiores a 1, excepto Cu y Sb. Esto sugiere que no hay riesgos significativos para la salud si se ingiere un solo metal en una especie de pescado. El riesgo de cáncer para Ni, en el caso de tres especies de peces, también fue calculado, mostrándose superior al nivel de riesgo aceptado. Se evaluó, en ambos casos, implicaciones en los habitantes expuestos del área estudiada en relación a las consecuencias cancerígenas y no cancerígenas al consumir peces contaminados. Los resultados demostraron que existe una necesidad extrema de monitorear, en el área en cuestión, los niveles de metales en los peces. 

Referencias:
Muhammad IDREES*, Fazal Akbar JAN, Asmat ARA, Zakia Minhaj BEGUM, Mazhar MAHMOOD & Hussain GULAB. Department of Chemistry, Bacha Khan University Chrasadda, Khyber-Pakhtunkhwa, 24420 Pakistan Phone# 091-6002934, Corresponding Author: idrees_chemist@yahoo.com in: Carpathian Journal of Earth and Environmental Sciences, July 2017, Vol. 12, No. 2, p. 641 - 64

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